HTML

ECDL=Európai Számítógép-használói Jogosítvány

A blog azoknak szól, akik információt szeretnének az ECDL-ről, valamint szeretnének felkészülni ECDL vizsgákra és vizsgalehetőséget is keresnek.

Szavazás

Szavazás

Utolsó kommentek

Google Analytics

-------------------------------------------------------

Még mindig szövegszerkesztés! Kördokumentum az ECDL vizsgán

2007.10.17. 08:46 Mona1

 A következő rövidke feladathoz hasonló előfordulhat az ECDL vizsgán:

1.    Küldjön értesítőt körlevélben cége alkalmazottainak, melyben a következő értekezlet időpontját közli!

2.    A szükséges (3-4 rekordból álló) adatállomány szövegszerkesztőben való elkészítése is a feladat része!
3.    Nyomtassa ki a körlevelet, majd mentsen el minden fájlt!
 
 Fontos tudnivalók
A levélnek tartalmaznia kell az alább felsorolt alapszintű műveletekből csoportonként négyet-négyet:

1. csoport
Betű méretezése
Betű típusának állítása
Félkövér betűk
Dőlt betűk
Aláhúzott betűk
Színes betűk
2. csoport
Bekezdés balra igazítása
Bekezdés jobbra igazítása
Bekezdés középre igazítása
Bekezdés beljebb kezdése
Szöveg végének állítása
Keretezés (szegélyvonalak)

 
Az alább felsorolt emelt szintű műveletekből legalább hármat szintén tartalmaznia kell a levélnek:
Ritkított vagy sűrített betű
Duplán aláhúzott betű
Kiskapitális betű
Áthúzott betű
Kép beillesztése
Szöveg hátterének módosítása
Térköz állítása
Tizedesvesszőhöz történő igazítás
Felsorolás alkalmazása
Másfeles vagy dupla sorköz
Speciális módon végzett keretezés (szegélyek)

 
 
 
 
Persze készen is megkaphatod a levél mintáját, akkor nem Neked kell kitalálni a szöveget és nem kell figyelned a szükséges műveletek típusára.

2 komment

Címkék: oktatás körlevél informatika vizsga word számítástechnika modul ecdl szövegszerkesztés kördokumentum

A bejegyzés trackback címe:

https://ecdl.blog.hu/api/trackback/id/tr92198842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ada033 2008.03.11. 16:21:16

Szia!
Olvasgatom a bejegyzéseidet, de időnként túl trivinek érzem. Pl az én diákjaim azért buktak el páran az ECDL viszgán szövegszerkesztésből mert nem jól mentették a dokumentumot. Ehhez képest úgy érzem túl egyszerű az olyan találós kérdés hogy hogyan jelöljünk ki egy szövegrészt, nem?
A másik amit pl én nem tudok, hogy körleveles feldatoknál szerepel időnként hogy táblázat készítése az alapszintű feladatok között. Itt mire gondolnak?
Sajnos némlyik vizsgaközpontban pl azért sem adják meg a pontot, mert kanárisárga helyett citromsárgát választ a diák...

Mona1 2008.03.11. 23:39:53

Szia!

A találós kérdés tényleg nem volt az igazi, az ECDL már magasabb szint. Ott a pont:) Csak puhatólóztam, hogy vajon hol kezdjem?
Másik felvetésed: a körlevélnél a táblázatot magára az adatforrásra értik. Tényleg zavaró a megfogalmazás. Ha a varázslót használjuk, nem kell létrehozni nekünk a táblázatot. Annál is inkább, mert pl. a WORD2003 már adatbázissal dolgozik a háttérben. Ha sikerül az adatforrást létrehozni, akkor automatikusan jár a táblázatért is a pont.
Harmadik dolog: én nem értek egyet azzal, ha a vizsgáztató ennyire szigorú a színeknél. Általános elv az egész ECDL-ben, hogy a művelet ismeretét mérjük, legtöbb esetben nem kell eltalálni semmit pontosan (pl. betűméret, betűtípus, szimbólumok). Azt mérjük, hogy a vizsgázó ismeri-e a műveletet, tehát meg tudja-e változtatni pl. a betűtípust. A színeknél sem lehet ennyire szigorúan ezt kezelni véleményem szerint. Semmiképpen nem bukhat meg valaki ezért a vizsgán. Ilyen esetben reklamálni kell, a vizsgázónak ehhez joga van. Ha csak egy szín különböző árnyalatairól van szó. Én pl. hajlandó vagyok a narancssárgát is vörösnek "nézni". Persze a vizsgáztató is nehéz helyzetben van, mert a színekkel kapcsolatban nincs szigorú utasítás a javításra. Ha nem ezen múlik a vizsga sikeressége, akkor legyetek megértők a vizsgáztatóval szemben is:) Ha valaki piros helyett kéket állít be, azért nyilván nem jár a pont. De! Ha pl. a vizsgázó jelzi, hogy színtévesztő és ezt a vizsgáztató dokumentálja, nincs az az ellenőr, aki helytelenítené, hogy megadta a pontot. Még akkor sem, ha ez nincs így szabályozva. Sajnos a javítás sem túl egyszerű dolog az ilyen apróságok miatt.
süti beállítások módosítása